ÅRETS PELARGON

För trettonde året i rad har årets pelargon koras för att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet. Årets pelargon 2019 presenterades under mässan Nordiska Trädgårdar av Blomsterfrämjandet.

Årets pelargon 2019

Årets Pelargon 2019 är Brocade Salmon Night och Brocade Cherry Night, som är två Chokladpelargoner från Brocade-serien. När årets pelargon skulle koras så var bladverken lika viktiga att kolla på som blomningen.

Brocade Salmon Night och Brocade Cherry Night är zonalpelargoner som båda har mörka och chokladfärgade bladverk. Bladen har en tunn grön kant som omsluter de mörka bladen som ger en häftig kontrast. Salmon Night har välfyllda blommor i en laxaprikosrosa ton och Cherry Night i en klar och körsbärsröd färgton.

Juryns motivering: 
I seriens mörkt, sobert chokladbruna blad bildas i sin enkelhet en djup dramatik, som lockar dig, som vurmar för nutidens moderna, nordiskt, avskalade inredningsstil.

De läckra blommorna lyfter dig till helt nya upplevelser, ett par kontrastfyllda läckerbitar för ögat medan bladen kittlar smaklökarna för choklad på tungan.

En blomfärg för olika stil. Den ena i ton med inredningsbranschens utsedda, Årets Färg - Living Coral, den andre för den traditionelles val i härligt körsbärsrött.

arets-pelargon19-2.jpg

arets-pelargon19-1.jpg

Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

VINNARNA AV ÅRETS PELARGON:

2019 Pelargon ´Brocade Salmon Night´ och ´Brocade Cherry Night´
2018
Pelargon ’Picotee Pink’
2017
Pelargon ’Kronprinsesse Mary’
2016 Pelargon ’Caliente Pink’
2015 Pelargon ’Violino’
2014 Pelargon ’Kathy 13’
2013 Pelargon ’Velvet Red’
2012 Pelargon ’First Yellow’
2011 Pelargon ’Queen of Wien’
2010 Pelargon ’Mosaic’
2009 Pelargoner med spännande bladverk som tex ’Wilhelm Langguth’ och ’Happy Thought’
2008 Tulpanpelargon
2007 Stjärnpelargon

Läs mer: Pelargonen - vår mest klassiska krukväxt!


GILLADE DU DET HÄR INLÄGGET?

- PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV FÖR MER INSPIRATION!

Tack!