ÅRETS PELARGON - ’Picotee Pink’

Tolfte året i rad har årets pelargon korats för att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet. Årets pelargon presenterades under mässan Nordiska Trädgårdar av Blomsterfrämjandet för besökarna och press.

Årets Pelargon 2018 är Picotee Pink, som är en zonalpelargon. Många kallar denna pelargon för en hortensiapelargon då den har ett unikt pelargonutseende och liknar hortensians vackra och klotformade blomställningar. 

Picotee Pink har förutom en unik form på blomställningarna en väldigt speciell färg. Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del. Namnet Picotee, som flera andra blommor har i sortnamnet, betyder att blombladens kanter skiljer sig färgmässigt från resten av blomman. 

Juryns motivering: 
Pelargonen blommar som den vackraste hortensia – kallas hortensiapelargon. Kronbladens distinkta kant flyter ihop till en vit mitt, utan skarp zon. Titta nära, nog är det som en romantiskt rosa dröm, så njut! De många blomknopparna skapar längtan, varenda en slår ut. Tag några steg tillbaka och du tycker dig se hortensia i planteringen. Frodig, blomvillig, charmig är växten och enkel är hanteringe.

VINNARNA AV ÅRETS PELARGON:

2018 Pelargon ’Picotee Pink’
2017
Pelargon ’Kronprinsesse Mary’
2016 Pelargon ’Caliente Pink’
2015 Pelargon ’Violino’
2014 Pelargon ’Kathy 13’
2013 Pelargon ’Velvet Red’
2012 Pelargon ’First Yellow’
2011 Pelargon ’Queen of Wien’
2010 Pelargon ’Mosaic’
2009 Pelargoner med spännande bladverk som tex ’Wilhelm Langguth’ och ’Happy Thought’
2008 Tulpanpelargon
2007 Stjärnpelargon

Här kan du läsa ännu mer om Pelargonen - vår mest klassiska krukväxt!