Senaste nytt

Svartöga - Årets sommarblomma 2023

Årets sommarblomma presenteras på Malmö Garden Show varje år. Det är en utvald svenskodlad växt som passar att plantera utomhus. Årets sommarblomma 2023 är Svartöga – Thunbergia alata.

Årets-sommarblomma-Svartöga-Interflora-Topp.jpg

Svartöga, även känd som Thunbergia alata, är en frodig och attraktiv klätterväxt som kommer ursprungligen från södra och östra delarna av Afrika. Med sina slingrande rankor och vackra blommor är Svartöga en populär favorit i trädgårdar och balkonger. Denna växt är speciellt känd för sin förmåga att lysa upp utrymmet med sin färgstarka närvaro.

Svartögans rankor kan växa upp till imponerande två meter långa. De kan klättra längs snören, spaljéer eller hänga fritt i vackra ampelarrangemang. I början kan växten behöva lite vägledning för att hitta sin väg, men när den väl etablerar sig kan den snabbt täcka stora ytor och skapa en naturlig och livfull atmosfär. Det är dock viktigt att notera att i vårt klimat fungerar Svartöga bäst som en ettårig växt, eftersom den inte tål våra vintrar.

Foto nr 2: @annikasnaturligating, Mäster Grön

Blommorna hos Svartöga är trumpetformade och strålar i lysande orange färg med en mörkare svalg. Det är ingen slump att denna växt har fått sitt engelska namn "Black-eyed Susan" - dess blommor liknar verkligen ett par svarta ögon. Det finns också nya sorter som dyker upp med olika färger för att tillfredsställa olika smaker. Exempelvis finns det en härligt laxrosa variant vid namn Svartöga 'African Sunset', en snövit variant kallad Svartöga 'Alba Oculata' och till och med en grönögd och mild vaniljgul variant som kallas Svartöga 'Aurea'. Dessa olika variationer lägger till ännu mer färg och karaktär i trädgården.

Så oavsett om du vill ha en klättrande prydnadsväxt för att skapa vertikala trädgårdsutrymmen eller en färgstark ampel på balkongen, är Svartöga ett utmärkt val. Dess frodiga tillväxt, lysande blommor och variationsrika sorter gör det till en favorit bland trädgårdsentusiaster.

Tidigare vinnare av Årets sommarblomma:

2022

Chokladskära

2021

Dahlia "Dreamy"

2020

Boliviabegonia

2019

Palettblad

2018

Sommarljus

2017

Lejongap

2016

Stor Daggsalvia