Högtid & ceremoni

Att tänka på vid begravning

Det är mycket att tänka på inför en begravning, samtidigt som man i befinner sig i sorg. Vi har därför sammanställt några tips och råd så du kan känna dig lugn, oavsett om du ska anordna en begravning, delta på en begravning eller vill skicka blommor till en begravning.

Teaserbild-att-tänka-på.jpg

Anordna en begravning

 • Det är vanligtvis den som anordnar en begravning som beställer kist- eller urndekorationen, vilket är en större blomsterarrangemang som placeras på kistan eller runt urnan. Detta kan du göra hos din närmsta Interflorabutik.

 • Beställ begravningsblommorna i god tid innan begravningen ska äga rum. För större begravningsdekorationer, så som urn- och kistdekorationer behöver floristen god tid på sig att planera och utföra arbetet. 

 • Välj dekorationer med blommor som du själv tycker passar. Det finns inga rätt eller fel. Om du tycker att det är svårt kan du utgå från ett begravningstema, säsong, den avlidnes favoritfärg eller favoritblomma.

 • Beställ handblommor eller handbuketter till begravningen. Vid en defilering får de som deltar på begravningen chans att gå fram till kistan eller urnan och lägga en handbukett runt eller på kistan/urnan och ta ett sista farväl. Ofta består handbuketten av en blomma, exempelvis en ros, och en grön kvist.

Kontakta närmaste Interforabutik för att beställa kist- eller urndekoration >

Begravning-Tema-Rosa-himmel-Stående-2.jpg

Delta på en begravning som gäst

 • Det är vanligtvis de närmast anhöriga som ordnar med blommor och dekorationer till själva kistan eller urnan. Du som gäst har möjlighet att beställa blommor till begravningen som placeras runt kistan eller urnan, för att ge en vacker utsmyckning och en sista hälsning.

 • Blommor till en begravning ska beställas senast två dagar innan för en garanterad leverans. Beställ begravningsblommor.

 • Kolla vilka färger de som anordnar begravningen har tänkt på begravningsblommorna, ofta står det i dödsannonsen. Om inget anges kan du välja blommor i den avlidnes favoritfärg.

 • Du kan beställa ett begravningsband med din hälsning på, om du vill att det ska synas tydligare att blommorna är från dig.

 • Under begravningsceremonin ges vanligtvis alla gäster möjligheten till ett personligt farväl vid kistan/urnan. I samband med detta brukar man även lämna en så kallad handbukett. Handbuketter går att beställa som tillval till begravningsblommor.

Beställ begravningsblommor och handbuketter >

Begravning-Tema-Saknad-Stående.jpg

Skicka blommor till en begravning

 • Om du inte har möjlighet att delta vid begravningen men ändå vill visa ditt deltagande har du möjlighet att skicka blommor till begravningen. Då levereras begravningsblommorna till begravningsplatsen i god tid innan begravningsceremonin och placeras runt kistan eller urnan.

 • Blommor till en begravning ska beställas senast två dagar innan för en garanterad leverans. Beställ begravningsblommor.

 • Till en större krans eller dekoration passar det bra att beställa till ett textat begravningsband med din sista hälsning. Om du inte beställer ett begravningsband skrivs din hälsning på ett kort. Få tips på vad du kan skriva för sista hälsning.