Populära krukväxter

Känner du till hur man tar hand om sin kalanchoe eller varför det är bra att ha en blomspruta nära en monstera? Här hittar du listan på de tio mest populära krukväxtsorterna och hur du tar hand om dem.

Kalanchoe (Kalanchoë)

Kalanchoen är en mycket lättskött och tålig växt som kan lagra upp vatten i de tjocka bladen. Den är varken känslig för torr luft eller torr jord. Eftersom knopparna slår ut successivt har kalanchoen en lång blomningstid. Ofta känns växten igen under namnen våreld och höstglöd.

Skötselråd Kalanchoe:

Placera din kalanchoe ljust och soligt för längsta blomningstid. Den trivs bäst vid normal rumstemperatur med något svalare under vintern, dock inte under 16°C. Vattna igenom rejält vid varje vattningstillfälle och låt torka upp däremellan. Var noga med att ta bort överflödigt vatten mellan planteringskrukan och ytterkrukan. Tillför krukväxtnäring en gång i månaden under vår och sommar Trots sin popularitet är kalanchoen en relativt ung växt. Den kom till Europa så sent som för drygt 60 år sedan.

Monstera (Monstera deliciosa)

Monsteran är en trendig växt och återfinns i mångas hem. Med dess karaktäristiska flikiga blad har den blivit en favorit. Monsteran är en lättskött växt som trivs i ljust läge, men inte i direkt solljus. Du hittar monsteran i våra butiker under hela året.

Skötselråd Monstera:

Monsteran ska vattnas som vanligt när jorden känns torr så låt jorden torka upp mellan vattningarna. Eftersom monsteran är en djungelväxt trivs den där det är varmt och fuktigt. Tips är att dusha den ofta och spraya lite vatten på den då och då. Placera din monstera i ett ljust läge men inte i direkt solljus. Monsteran kan få långa luftrötter som du kan styra ner i krukan. 

Pelargon (Pelargon Grandiflorum)

I naturligt tillstånd växer pelargonen som en buske. Den blommar från tidig vår till sen höst med enkla eller fyllda blommor. I butiken finns pelargonerna främst från mars till juli.

Skötselråd Pelargon:

Placera pelargonen ljust och soligt. Ge den gott om plats och ny fräsch och näringsrik jord. Vattna rikligt och regelbundet och låt det torka upp mellan vattningarna. Sommartid dricker pelargonen mycket vatten men den klarar ändå torka bra. Dock hämmas tillväxt och blomning av torkan. Krukväxtnäring ges en gång i veckan från vår till höst. Plocka bort vissna blommor och blad kontinuerligt så får du en rikligare blomning. Vanlig rumstemperatur fungerar bra men bäst trivs den dock utomhus. På vintern är temperaturer mellan 8 och 12°C att föredra. Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och omplanteras pelargonen.

Läs mer om Pelargon här

Krysantemum (Dendranthema x grandiflorum)

Krysantemum är en gammal kulturväxt som odlades i Japan och Kina redan för över 3000 år sedan. Blomman kan avnjutas både inomhus och utomhus. Det finns olika varianter på storlekar och former. Ibland kan man även få tag på uppstammade exemplar. Tänk på att så många som möjligt av blomknopparna ska vara öppnade när du köper din krysantemum. Växten finns tillgänglig i handeln under hela året.

Skötselråd Krysantemum:

Krysantemum finns som krukväxt inomhus och utplanteringsväxt till trädgården eller balkongen. Krysantemum bör inte torka ut, jämn bevattning är att föredra. Om blomman torkar ut kan knopparna falla av med utebliven blomning som följd. Överflödigt vatten bör hällas bort för att undvika röta. Extra näringstillförsel är inte nödvändigt då näringen i jorden är fullt tillräcklig.

Läs mer om Krysantemum här

Calathea 

Calathean är en populär växt med stora runda blad på korta stjälkar. Det har blivit en populär växt mycket för dess dekorativa blad i olika gröna toner. Calathean trivs bra i varm och fuktig luft så undvik torr luft och drag. Tips är att ha en blomspruta i närheten för att enkelt kunna duscha bladen.

Skötselråd Calathea:

Den trivs bäst i något skuggiga fönster utan drag. Håll jorden alltid fuktig och låt den inte torka ut. Calathean gillar fukt och värme så ha som vana att spraya bladen med vatten ofta med t.ex en blomspruta.

Lyckliga Lotta (Impatiens hawkeri)

Lyckliga Lotta används både som krukväxt inomhus och som utplanteringsväxt. Den är mycket användbar i samplanteringar men blir också väldigt vacker som solitär. Blomman ger normalt inte några besvär hos allergiker.

Skötselråd Lyckliga Lotta:

Lyckliga Lotta vill ha jämn vattning och regelbunden näringstillförsel under blomningstiden. Den trivs i halvskugga till full sol och önskar lätt mullrik jord. Växten är mycket frostkänslig och måste avhärdas före utplantering.

Cyklamen (Cyclamen persicum)

Cyklamen finns tillgänglig i blomsterhandeln mellan augusti och december i en mängd färger.

Skötselråd Cyklamen:

Cyklamen vill ha en jämn tillförsel av vatten, ca 1/2 – 1 dl per dag. Mjukt vatten eller regnvatten är särskilt bra och allra bäst är om den får vattnet underifrån. Tillför en svag dos med näring en gång i veckan under hösten. Gör uppehåll under vintern och återuppta gödslingen i februari-mars. Cyklamen ska stå ljust. Vid för varm placering kan växten bli lös. Den trivs utmärkt på svala platser samt inglasade balkonger och uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C. Ta bort vissna blommor och blad med ett kraftigt ryck. Om det blir kvar en bit av stjälken längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan vilket ger en grogrund för sjukdomar.

Brudorkidé (Phalaenopsis)

De orkidéer vi har i våra hem är hybrider mellan olika arter och kan börja blomma i stort sett när som helst på året. Brudorkidé är den art som är mest tolerant mot den typiska inomhusmiljön och des blommor är mycket hållbara. Efter blomning skärs stängeln av under den ledknut som utvecklade den första blomman. På detta sätt kan det vid rätta betingelser utvecklas nya blommor.

Skötselråd Brudorkidé:

Brudorkidén saknar de bulber som orkidéer vanligtvis har för lagring av vatten. Det är därför viktigt att jorden hålls på en jämn fuktnivå under blomningen. Använd gärna kalkfritt vatten. När växten inte blommar kan jorden få torka upp något mellan vattningarna. För blöt jord eller stående vatten i bladvecken kan göra att plantan börjar ruttna. Brudorkidéer trivs bäst när luftfuktigheten är hög och ska därför duschas ofta, dock inte på utslagna blommor. Placera blomman mycket ljust men skugga den från direkt sol under sommaren. Under perioden vår till höst ger man plantan särskild orkidénäring ungefär varannan vecka, resten av året ges näring en gång i månaden.

Läs mer om Orkidé här

Murgröna (Hedera helix)

Med murgröna i hemmet skapar du enkelt en sundare miljö. En av blommans hälsosamma egenskaper är nämligen förmågan att absorbera skadliga ämnen, att filtrera smuts i luften, att hålla luftfuktigheten på en mer sund nivå, att kyla ned luften, att reducera stress och att vara ljuddämpande.

Skötselråd Murgröna:

Placera murgrönan någorlunda ljust, skugga vid stark sol. Murgrönor med brokiga blad behöver mer ljus än de med helgröna. Vid för mörk placering försvinner marmoreringen. Rumstemperatur är bäst under sommarhalvåret. Under vintern vill den stå svalare, helst ner mot 10 grader. Vattna så att jorden hålls lätt och jämnt fuktig, låt jorden torka upp mellan vattningarna, framförallt vintertid. Tillför näring en gång i veckan under den ljusa årstiden. I rumstemperatur vintertid duschas bladen ofta, för att undvika kvalstret spinn, som gillar torr luft.

Azalea (Azalea)

Azaleans främsta egenskap är dess fantastiskt rikliga blomning under vårt mörka vinterhalvår. Detta beror på att azalean växer, sätter knoppar och lagrar upp energi utomhus under sommaren. Såväl enkla som dubbla sorter finns och blomman kan dessutom fås i ett flertal former, exempelvis på stam och båge. Azalean är ursprungligen en flerårig, vedartad buske. I början av 1800-talet startade omfattande förädlingsarbete för att få fram azalea med hållbara, stora blommor för blomning inomhus.

Skötselråd Azalea:

Placera azalean på fönsterbrädan eller i rummet. Undvik starkt solljus och heta element. Tänk på att en knoppig azalea behöver stå ljusare än en utslagen. Azalean behöver regelbunden vattning. Lättast är att ge lite vatten varje dag, ca 1-1,5 dl. Låt jorden torka upp mellan varje vattning. Ge ingen näring under blomningstiden. Om man vill och vid lite tur kan man spara azalean efter blomningen. Ta bort de sista blommorna, placera den ljust och minska på vattningen. Under mars – september kan man näringsvattna 1 gång/vecka. Azaleans främsta egenskap är dess fantastiskt rikliga blomning under vårt mörka vinterhalvår. Detta beror på att azalean växer, sätter knoppar och lagrar upp energi utomhus under sommaren. Såväl enkla som dubbla sorter finns och blomman kan dessutom fås i ett flertal former, exempelvis på stam och båge. Azalean är ursprungligen en flerårig, vedartad buske. I början av 1800-talet startade omfattande förädlingsarbete för att få fram azalea med hållbara, stora blommor för blomning inomhus.

Du hittar vår kategori med krukväxter här!

Beställ krukväxter:

{{product.Image.altText}}
{{product.Image.altText}}
{{product.Name}}
{{product.PromotedVariantTeaserPreambleText}} {{product.Variants[0].Code}}

fr. {{product.FromPrice}} kr fr. {{product.Discount.fromPriceAfterDiscount}} kr fr. {{product.FromPrice}} kr

Köp
{{product.Image.altText}}
{{product.Image.altText}}
{{product.Name}}
{{product.PromotedVariantTeaserPreambleText}} {{product.Variants[0].Code}}

fr. {{product.FromPrice}} kr fr. {{product.Discount.fromPriceAfterDiscount}} kr fr. {{product.FromPrice}} kr

Köp

GILLADE DU DET HÄR INLÄGGET?

- PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV FÖR MER INSPIRATION!

Tack!