DIY

Skapa cocoji – koreansk blomsterkonst

Koreanska trender är heta – efter k-pop, mode och skönhet kommer cocoji. Koreanska blomsterarrangemang med kvistar, gräs och blommor. En elegant traditionell konstform som blivit supertrendig på sociala medier. Så här gör du för att lyckas!

 

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 1.jpg

 

1. Förbered

  1. Använd en enkel skål som underlag. Det är viktigt att den har en platt botten och raka kanter (undvik bullig profil).
  2. Klipp tre grenar i samma längd som skålens diameter, tryck in dem i skålen så att de ligger stadigt korsade över varandra. I det koreanska hantverket symboliserar grenarna himlen, jorden och människorna.

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 8.jpg

 

2. Skapa grunden

  1. Klipp två–tre buntar av stadigt gräs. Låt buntarna få olika höjd.
  2. Tryck ner dem i hålrummen mellan pinnarna. Se till att de står kompakt och upprätt. 

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 7.jpg

 

3. Välj blommor

  1. Du behöver inte många blommor till ditt arrangemang, det är formen och urvalet som skapar elegansen. Kombinera gärna med vippiga gräs.
  2. Klipp dina blommor i olika höjd. Vi har använt luktärter som tillför magisk doft till arbetet, samt daggkåpa för sin fluffiga form och friska limefärg. 

 

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 6.jpg

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 2.jpg

 

4. Njut av resultatet

När du är nöjd är det dags att fylla på med vatten.

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 5.jpg

 

Kombinera stor och liten

En skål i klarglas ger dekorationen ett annat intryck. Det kan vara kul att kombinera! Tänk på att olika storlekar ger bästa dynamiken.

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 3.jpg  DIY Skapa koreansk blomsterkonst 4.jpg

Lång historia
Cocoji är en gammal koreansk konstform som går 2000 år tillbaka i tiden, den är förlagan till japanska Ikebana, ett liknande sätt att arrangera blommor. Under första halvan av 1900-talet höll den koreanska kunskapen på att gå förlorad på grund av Japans invasion av landet och det efterföljande Koreakriget, men cocoji har gjort comeback och är nu ett fenomen i sociala medier.

I Korea anses cocoji vara ett sätt att reflektera över livet och bli ett med naturen, som man strävar efter att återskapa i sin blomsterkonst.

DIY Skapa koreansk blomsterkonst 9.jpg