Blomfakta & skötselråd

Vinranka - Fakta & skötselråd

Den snirklar sig upp där den får fäste och förvandlar vilket grått hörn som helst till en vildvuxen lustgård. Dessutom får du äta av den paradisiska frukten. De blå klasarna är mogna framåt september. Vinrankan trivs bäst i växthus och uterum, men även mot en solig vägg där den får ett stöd att klänga i.
 
Latinskt namn: Vitis vinifera
Växtfamilj: Vinväxter; Vitaceae
 
Blomfakta-vinranka-toppbild.jpg
 

Skötselråd Vinranka

Här får du några tips som får din Vinranka att trivas både sommar som vinter.

Sol_blomfakta.png 
Läge: Ett optimalt läge för vinrankan är i ett växthus eller uterum, men tänk på att vinrankan gärna tar upp plats och breder ut sig. I södra Sverige går det också bra att placera i gynnsamt, vindskyddat söderläge med mycket sol, till exempel mot en husvägg.
 
Termometer_blomfakta.png 
Temperatur: Vinterförvara gärna din vinranka i uterum när löven ramlat av, och se till att jorden inte blir helt torr. De flesta vinrankor klarar svenska vinterar men för att få frukt behöver den så mycket sol och värme som möjligt. 
 
Vattenkanna_blomfakta.png 
Vattning: Vattna lite men ofta. Varje dag om det är varmt!  
 
Spray_blomfakta.png 
Omvård: Beskär på hösten, annars "blöder" plantan. Huvudskottet skärs ner till två meter, sidoskotten toppas. Då våren kan bjuda på kyliga och frostiga nätter kan du med fördel isolera med halm eller löv inför vintern, även om du vinterförvarar plantan i uterum eller växthus. Då skyddar du din vinranka mot för tidig växtperiod som riskerar att frysa under natten. 
 
Plantera_blomfakta.png 
Plantering: 
Trivs i väldränerad kalkrik jord och behöver ett kärl på minst 20 liter med hål i botten. 

 

Vinrankan - en tusenårig odlad växt

Människan har odlat vinrankor i hela 7 000 år! Vinrankan är en av våra äldsta kulturväxter och anses vara en av jordens viktigaste odalde växter. Det vetenskapliga namnet är Vitis vinifera men är kanske mer känd som Vinranka i Sverige. Vinrankan har sen lång tid tillbaka fröjdat våra smaklökar i form av färska druvor, torkade russin men främst som vin. 

Vinranka-plantering

Förgyll din rabatt, balkong eller växthus

Den klättrande vinrankan trivs vid en solig och varm husvägg, mur eller altan. Vårt nordiska klimat kan verka avskräckande för ett optimalt hem för vinrankan men är du bosatt i södra Sverige går det faktiskt alldeles utmärkt att odla i rabatten! Bor du i ett mer utsatt och kallt klimat kan du prova någon av de nyare, så kallade labrusca- sorterna, som har korsats fram de senaste åren. De är mer motståndskraftiga och klarar vintern bäst.

Har du lyxen att kunna plantera i ett växthus eller uterum? Kanske har du en balkong i soligt söderläge? Perfekt! Där trivs en Vinranka riktigt bra. En Vinranka är kräsen och kräver en hel del kärlek för att växa fina druvor men den är så vacker och ståtlig när den breder ut sig, så även en liten skörd är belöning nog. 

vinranka-uteplats