Blomstertrender

Blomsterterapi - en sann vetenskap?

I en studie utförd av forskare vid Rutgers universitet, USA, upptäcktes att de som mottog blommor upplevde ett upplyft humör som varade i dagar.

Hemligheten tros ligga i blommans färg. Forskarna tror att varje färg skapar en unik frekvens av ljusvågor som färdas genom näthinnan, till synnerven och där avlöser en kedjereaktion i kroppen. Produktionen av lugnande hormoner som melatonin ökar, liksom stimulerande hormoner som adrenalin och humörhöjande hormoner som serotonin. Så vilka blommor gör vad?

Röda rosor höjer energin
Eftersom rött har den långsammaste vibrationsgraden och den längsta våglängden stimulerar det adrenalinkörtlarna och blir då energihöjande.

Indigo iris stärker självförtroendet
Färgen indigo stimulerar hjärnans tallkottkörtel som reglerar sömnen. Indigo bidrar också till att släppa bekymmer, rädsla och hämningar.

Solrosor ökar beredskapen
Gula ljusvågor stimulerar hjärnan och gör dig alert, klartänkt och beslutsam. Och eftersom vi förknippar gult med solens strålar och dagsljus sägs det att det också gör oss mer optimistiska.

Blåklockor nattar
Blått utlöser produktionen av melatonin, ett ämne som hjälper oss slappna av och sova lugnt. Blått stimulerar också sköldkörteln att frigöra thyroxin, ett hormon som reglerar ämnesomsättningen.

Grön ingefära saktar ner
Grönt påverkar nervsystemet, får oss att andas djupt och långsamt, saktar in produktionen av stresshormoner och hjälper därför hjärtat att slappna av.

Orange tusenskönor förebygger allergier
Orange stärker immunförsvaret och lungorna, vilket kan avvärja våra allergier. Orange har också starkt välgörande effekter på matsmältningssystemet och kan stimulera könsorganen.

Syren minskar stressen
Lila svalkar oss, mildrar ”heta” tillstånd som värmeutslag och solbränna, dämpar hunger och balanserar ämnesomsättningen. Det stimulerar också hypofysen.