Mors dag sista söndagen i maj

Mors dag

Mors dag sista söndagen i maj
I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj. Det är en dag då barn hyllar sin mor med uppvaktning antingen på hemmaplan eller genom att skicka en hälsning. Bland de mest populära gåvorna att ge till mor hittar vi blommor och choklad. En självklar gåva, om du själv inte kan vara på plats, är ju att skicka Blommogram eller att skicka choklad till mamma eller mormor.

Visste du att Mors dag är en jämförbar med Alla hjärtans dag försäljningsmässigt i blomsterfackhandeln? Men om röda rosor är den självklara favoriten till Alla Hjärtans dag, så ser vi mer rosa till Mors dag och gärna också krukrosor och andra krukväxter som hör till favoriterna att ge till mamma.
 

Mors dag i Sverige
Traditionen att fira Mors dag i Sverige startade redan 1919 på initiativ av Cecilia Bååth - Holmberg, som flyttade Mors dag till sista söndagen i maj. 1920 gav hon ut en handledning om hur man skulle fira Mors dag, vilket är ovanligt eftersom de flesta traditionerna inte tillkommer genom att någon berättar hur firandet bör gå till. I Mors dags- manualen står att läsa att ”hon hedras med blommor och en liten gåva” samt att ” barnen bädda, sopa, laga mat och diska” 

 

Mors dags - blommorna härstammar från engelska ängar
Att hylla sin mor är viktigt inom många kulturer, men det är från England som traditionen att ge blommor kommer.
Mors dag har gamla anor. Antikens Grekland hyllade modersgudinnan Rhea med en vårfest och romarna firade sin motsvarighet Kybele på samma vis. En del forskare anser att den katolska kyrkans Mariakult, det vill säga dyrkan av Jesu moder, kan vara en ersättning för antikens moderskult. 
 

Under 1600-talet började engelsmännen fira Mothering Sunday, en tradition som förändrades av den kristna kyrkan och blev en dag att hylla moderskyrkan. Unga män och kvinnor som arbetade långt hemifrån som drängar och pigor fick en fridag för att fara hem till kyrkan man blivit döpt. Som en del av högtiden fick flickorna tillstånd att plocka blommor på sin arbetsgivares ägor för att ta med till kyrkan och till sina mödrar och det är från denna tradition som dagens tradition att ge blommor till mamma, har utvecklats.
 

Eftersom Mothering Sunday alltid var på våren, innehöll dessa enkla buketter oftast påskliljor, primula och violer.


Mors dag i andra länder
Mors dag firas på lite olika datum runt om i världen. T ex så firar Norge Mors dag redan i februari. Storbritannien i mars. Många länder har andra söndagen i maj som Mors dag. Medan Frankrike och Sverige och några till firar sista söndagen i maj. Men att skicka blommogram till mamma utomlands är inga problem hos oss. Vi finns i över 150 länder och har ca 56 000 butiker anslutna till vårt nätverk.